Prim-ministrul Pavel Filip a convocat, astăzi, reprezentanţii instituţiilor responsabile de implementarea Planului de acţiuni pentru soluționarea problemelor în domeniul farmaceutic pentru a discuta, punctual, acţiunile restante şi modalităţile de înlăturare a impedimentelor la punerea în practică a acestora.

Premierul a atenţionat că obiectivul principal al echipei guvernamentale în acest domeniu este să fie asigurată ordine pe piaţa medicamentelor şi cetăţenii să beneficieze de acces mai liber la medicamente calitative şi la preţuri rezonabile. Potrivit Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, doar în luna august au fost autorizate pe piață aproximativ  300 de produse farmaceutice noi, numărul total inclus în Catalogul de medicamente ajungând la 4400 de denumiri.

În acelaşi timp, Pavel Filip s-a arătat nemulţumit de faptul că mai multe acţiuni, incluse în Plan, nu au fost realizate până în prezent. Unul din cele mai importante scopuri a fost majorarea cu 50 la sută a listei medicamentelor compensate de stat. Premierul a cerut Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină ca până la finele lunii septembrie a. c. să fie aprobată şi publicată noua listă a medicamentelor compensate.

Un alt subiect al şedinţei a vizat formarea și înregistrarea preţurilor la medicamente, fiind identificate mai multe problemele care tergiversează procesele.  În acest context, Premierul a solicitat să fie delimitate clar atribuţiile Ministerului Sănătăţii şi ale Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale pentru a nu exista blocaje. În acest sens urmează a fi aprobat un proiect de lege.

De asemenea, Prim-ministrul a cerut să fie luate toate măsurile necesare pentru a asigura buna desfăşurare a achiziţiilor centralizate a medicamentelor la nivel naţional, dar şi să fie intensificată activitatea de comunicare pe acest segment. Premierul considera că, atât specialiştii, cât şi pacienţii, şi beneficiarii de servicii medicale trebuie să fie informaţi corect şi complet despre programele Guvernului în domeniul respectiv.