Ministerul Educației va sesiza Inspectoratul General al Poliției pentru a identifica și sancționa, conform legislației în vigoare, persoanele care publică fotografii cu itemii de la examen. Asta după ce, recent, pe o rețea de socializare cineva a făcut publice poze cu fragmente din testul de la examenul de matematică, susținut de către elevii din clasele de-a IX-a, și cu variante de soluții la itemii propuși în test, comunică 24h.MD.

Potrivit prevederilor Codului contravențional, publicarea subiectelor examenului de bacalaureat și/sau a celor de absolvire a ciclului gimnazial, precum și a soluțiilor la acestea până la începutul examenului sau pe durata desfășurării lui se sancționează cu amendă.

Astfel, pentru persoanele fizice amenda constituie de la 1.000 până la 3.000 de lei, iar pentru persoanele juridice amenda este de la 5.000 până la 8.000 de lei.

Totodată, cu amenzi între 5.000 și 8.000 de lei vor fi sancționate și persoanele cu funcție de răspundere care vor admite asemenea fraude, urmând să fie private de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la trei luni până la un an.

Dacă persoana care publică subiectele este unul dintre candidații la bacalaureat/examenul de absolvire a gimnaziului, candidatului i se anulează lucrarea. Candidații la bacalaureat, cărora li s-a anulat lucrarea, pot susține bacalaureatul (toate probele) abia la anul, iar cei de la gimnaziu – pot susține examenul în cadrul sesiunii suplimentare.

Menționăm că, în urma abaterilor documentate și sesizate în cadrul desfășurării sesiunii de examene din vara anului 2015, au fost întocmite și transmise în instanța de judecată pentru aplicarea amenzii contravenționale 14 procese-verbale cu privire la contravenții, inclusiv în 4 cazuri au fost identificați contravenienți persoane juridice.