Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, afirmă că de Ziua Independenței, poliția a acționat în aparărea cetățenilor, deoarece deținea informații operative probate, prin care se urmărea periclitarea paradei. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit organizatorilor protestului, manifestanții pașnici au avut de suferit de pe urma acțiunilor polițiștilor care au folosit gaze lacrimogene. În acest sens, protestatarii cer demisia ministrului și a actualului șef al poliției.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne a menționat că în cadrul acțiunii de protest au fost huiduiți militarii, veteranii și unii cetățeni, iar poliția a acționat pentru securitatea cetățenilor. „Eu îmi cer scuze în fața cetățenilor, pentru că au avut de suferit. Nu îmi prezint demisia, noi avem argumentele noastre de ce s-a întîmplat așa ceva – deținem informație operativă probată că era intenția de a periclita parada de la 25 de ani de Independență”, a declarat el.

Totodată, Alexandru Jizdan a menționat că oamenii legii nu au folosit mijloace interzise.

„Poliția nu are în dotare gaze interzise. Nu sunt niște mijloace speciale pe care le aplică doar Moldova. Aceste mijloace au fost folosite conform legislației. Noi vom fi audiați, vom prezenta toată informația necesară. Învinuirile sunt nejustificate, s-au aplicat mijloacele speciale în rândul celor mai violenți. Ministerul de Interne nu are scopul de înăbuși manifestații în masă. Poliția a acționat conform algoritmului prestabilit, legislației in vigoare”, a conchis Jizdan.

Ministrul a mai spus și că există un raport privind acțiunile poliției și acesta va fi examinat conform legislației, iar despre anumite sancțiuni în cazul în care vor fi necesare, se va anunța ulterior.