Scandalul legat de dopaj în sportul din Rusia are conexiuni foarte mari și cu Moldova. O anchetă realizată de Forbes Rusia relevă că producătorii din Moldova ar deține circa 50 % din piața preparatelor anabolizate din Rusia, potrivit mold-street.com, citat de 24h.MD.

„Unul dintre preparatele legendare, utilizate și distribuite pe ascuns în Rusia a fost British Dragon, produs la finele anilor 1990, de o fabrică fondată de americanul Richard Crowley. În 2008 Crowley a fost arestat și apoi condamnat. Dar produsele British Dragon pot fi găsite și astăzi în vânzare, iar brandul este utilizat de companii din Moldova, Belarus și Ucraina”, scrie Forbes.

Partenerul de faceri al lui Crowley în Europa de Est era Alin, un om de afaceri român. „În 2006, Alin a fondat în Moldova compania Balkan Pharmaceuticals, care treptat a ieșit din anonimat și a început să livreze medicamente în spitalele din Moldova. Balkan deține acum o fabrică în localitatea Sângera, în care produce o gamă largă de steroizi”, scrie Forbes.

Publicația enumeră și alți producători de steroizi din Moldova, precum Euro Prime Farmaceuticals, Vermodje și Evolution Pharmaceuticals.