China este gata să investească în piața energetică a Moldovei. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele Corporației energetice de stat a Chinei, Xie Jiajie, în cadrul unei întrevederi cu vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

Astfel, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, în timpul întrevederii au fost discutate chestiuni referitoare la cooperarea bilaterală a Moldovei și Chinei în domeniul energetic.

Referindu-se la oportunitatea cooperării bilaterale în acest domeniu, ministrul Economiei a menționat că, în momentul de față, Moldova se află într-un amplu proces de reformare și modernizare a sistemului energetic național la toate compartimentele.

Octavian Calmîc a menționat că Moldova are surse limitate de aprovizionare cu energie electrică, de aceea autoritățile sunt dispuse să creeze premise pentru realizarea diferitor proiecte de producere a energiei electrice de alternativă. Totodată, fiecare dintre acestea va fi implementat doar în urma unor studii de fezabilitate, care vor stabili criteriile concrete de realizare a proiectelor respective.

În cadrul discuțiilor, Xie Jiajie a menționat că Corporația pe care o reprezintă este interesată în realizarea proiectelor investiționale pe piața energetică a Moldovei, inclusiv a celor legate de producerea energiei electrice din surse regenerabile, eoliene, solare etc.

Octavian Calmîc și Xie Jiajie au convenit ca, până la finele anului 2016, prin eforturi comune, să fie efectuat un studiu de fezabilitate preventiv pentru lansarea noilor proiecte de producere a energiei electrice și termice în Moldova.