Ala Mândâcanu, preşedinta Comunităţii moldovenilor din Quebec şi membră a Biroului electoral 1/314 din Montreal, Canada, susţine că acum ar fi bine să se transmită adresări Comisiei Electorale Centrale şi partidelor politice cu anumite propuneri de modificare a legislaţiei în vigoare, să fie amendat Codul Electoral privind posibilitatea de variere a numărului de buletine în birourile de peste hotare, relatează IPN.

Mai mult decât atât, Ala Mândâcanu menţionează că ar trebui ca membrii birourilor din diasporă să aibă dreptul să ceară suplimentarea sau diminuarea numărului de buletine de vot alocate.

„Alegerile sunt pierdute de către cei dornici de democraţie, de schimbare, de libertate. Şi nu pentru că aceştia sunt mai puţini, ci pentru că scrutinul a fost fraudat. Diaspora a dat dovadă de o mobilizare nemaivăzută, de curaj, de implicare şi de solidaritate. Dacă cineva până acum desconsideră electoratul din afară – de acum încolo nu o va mai face”, scrie în mesajul său pentru IPN Ala Mândâcanu.

Diaspora din Canada a transmis la începutul lunii noiembrie o adresare către CEC solicitând să admită ca în turul II de scrutin al alegerilor preşedintelui Republicii Moldova transmiterea, în caz de necesitate, a buletinelor de vot de la o secţie la alta sau copierea xerox a unui număr necesar pe buletine (cu semnătura preşedintelui Biroului electoral şi cu ştamplila respectivă pe fiecare buletin) pentru a oferi tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, stabiliţi peste hotare, posibilitatea de exercitare a dreptului la vot.

Solicitată de IPN, comunicatoarea CEC, Rodica Sârbu, a declarat că acum se analizează contestaţiile parvenite la Comisie şi nu se cunoaşte numărul lor total.