Peste jumătate de an, în Moldova, va intra în vigoare interdicția de a produce, de a comercializa și de a utiliza în construcție foile de ardezie, informează 24h.MD.

Prevederea este inclusă în amendamentele aprobate anterior de Parlamentul Moldovei la legislația în vigoare, care au fost publicate în Monitorul Oficial săptămâna trecută și vor intra în vigoare peste șase luni.

Potrivit legii, producția de construcție și alte articole care conțin azbest și au fost deja stabilite sau au fost aplicate până la intrarea în vigoare a acestei legi vor fi utilizate în continuare până la înlăturarea lor sau până la finalizarea ciclului lor vital.

Producția care constă din azbestul interzis prin prezenta lege sau care are conținutul lui, importată până la intrarea în vigoare a prezentei legi, poate fi vândută până la epuizarea rezervelor ei.

Amintim că, anterior, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a menționat că foile de ardezie conțin materiale de construcție foarte periculoase pentru sănătatea cetățenilor, îndeosebi, dacă sunt sparte sau aruncate, iar proiectul de lege aprobat va permite reducerea sau înlăturarea efectelor negative ale unor produse care conțin substanțe periculoase pentru aerul atmosferic, precum și pentru mediul ambiant în ansamblu.

Ministrul a specificat, de asemenea, că implementarea legii adoptate va asigura prevenirea livrărilor în țară a tehnologiilor și produselor periculoase, contribuind, în acest mod, la reducerea formării deșeurilor periculoase și a cheltuielilor pentru soluționarea acestor probleme.