Statul va oferi suport de reintegrare pentru cetățenii Republicii Moldova care au locuit și au muncit în Franța, dar care au revenit în țară. Aceștia vor beneficia de ajutoare materiale și financiare pentru dezvoltarea unei afaceri și pentru încadrarea în câmpul muncii, transmite 24h.MD, cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

În acest sens, astăzi, 6 iulie curent, Stela Grigoraș, ministrul muncii, protecției sociale și familiei, și Diedier Leschi, directorul general al Oficiului Francez pentru Imigrație și Integrare, au semnat o declarație comună. Declarația prevede cooperarea moldo-franceză în acordarea ajutorului pentru reintegrare a cetățenilor reîntorși în țară.

Astfel, părțile vor elabora un Acord de colaborare care va propune candidaților moldoveni, în funcție de situația lor socială, individuală sau familială, un parcurs de reîntegrare aprofundat.

 „Obiectivul întrunirii de astăzi este unul remarcabil, deoarece se încadrează direct în acțiunile dedicate cetățenilor reveniți de peste hotare, incluse în Programul de activitate al Guvernului. Acordul va stimula reîntoarcerea voluntară a cetățenilor noștri și va contribui la promovarea unor practici similare cu alte state de destinații”, a declarat ministrul Muncii.

 Potrivit directorului general al Oficiului Francez pentru Imigrație și Integrare, acest acord va susține cetățenii Republicii Moldova care, prin activitatea lor, au contribuit la bunăstarea Franței pe plan economic și social.

„Aveți toată susținerea noastră în implementarea acestei inițiative care va aduce doar beneficii cetățenilor reîntorși în țară”, a declarat Diedier Leschi.

Începând cu anul 2003, Oficiul Francez pentru Imigrație și Integrare a susținut 1000 de proiecte privind reintegrarea cetățenilor moldoveni care se reîntorc din Franța.