“Prin declararea zilei de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste şi comuniste, Moldova a confirmat de fapt dreptul Transnistriei de a fi independentă şi autonomă”, a declarat liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski.

Potrivit agenţiei Infotag, el a amintit că odată cu semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop la 23 august 1939, Basarabia a fost transferată la Rusia Sovietică, ulterior, printr-o decizie specială a lui Stalin, a fost anexată la RSSA Moldovenească, formând astfel RSS Moldovenească”.

“Reiese că doar din această cauză am început să trăim împreună. Iar la 23 iunie 1990, parlamentul Moldovei a declarat nulitatea acestui pact şi a anunţat retragerea din RSSM. Adică de facto şi de jure ei ne-au dat independenţă. Ei înşişi au împărţit RSS Moldovenească, precum era încă în 1940, adică în Moldova şi Transnistria de azi”, a spus Krasnoselski, menţionând că “autorităţile prin declararea zilei de doliu au confirmat acel curs care a fost realizat în 1990”.

Potrivit lui, “prin aceasta autorităţile confirmă din nou independenţa Transnistriei şi dreptul său de a fi o regiune autonomă”.

“Discutăm această problemă cu mulţi colegi – europeni, ruşi, ucraineni şi nu numai, şi toată lumea este de acord. Acesta este un fapt istoric: Moldova, RSSM de sine stătător şi-au distrus statalitatea. Prin această decizie au confirmat doar ceea ce au făcut la 23 iunie 1990. Prin urmare, următorul pas este recunoaşterea statalităţii Transnistriei, care, cu siguranţă va fi. Nu am dubii în acest sens”, a subliniat liderul de la Tiraspol.