Reprezentanții diasporei moldovenești din Italia au fost instruiți în ceea ce privește programele de suport pentru antreprenorii din Republica Moldova. Un atelier, în acest sens, a fost organizat de Ministerul Economiei, în colaborare cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

După cum comunică 24h.MD, programul de instruire se desfășoară în perioada 13-17 iunie, la Roma.

Atelierul, la care au participat 25 de reprezentanți ai diasporei, a fost organizat în cadrul programului de instruire, oferit de Guvernul Italiei grupului de lucru din Moldova.

Svetlana Țurcanu, șef-interimar al Direcției politici de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii și comerț al Ministerului Economiei, a menționat că climatul de afaceri în Republica Moldova a devenit mult mai favorabil pentru antreprenori, fiind operate mai multe modificări în legislație, inclusiv și  simplificarea procedurilor de înregistrare și gestionare a afacerilor.

Conform analizelor ODIMM, 49 la sută din sursele financiare ale beneficiarilor Programului, investite în economia țării, provin din remitențele moldovenilor aflați în Italia. Totodată, peste 35 la sută din toate persoanele instruite în domeniul antreprenorial în anul 2015, doritoare  să devină beneficiare ale Programului Pare 1+1 au fost din Italia, care este una dintre cele 24 de țări din care vin beneficiarii acestui program.

Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie PARE 1+1 are drept scop stimularea investirii economiilor în dezvoltarea afacerilor de către migranţi şi rudele de gradul I ale acestora. Până la moment, în cadrul programului au fost instruite peste 1300 de persoane și acordate cca 750 de granturi a câte maximum 200 de mii de lei. Din numărul total de granturi acordate, 30% sunt pentru tineri antreprenori.