Prioectul votului uninominal a fost introdus pe ordinea de zi a Legislativului, a anunțat vineri președintele Parlamentului Andrian Candu, precizând că este vorba doar de examinarea în prima lectură. În lectură în lectură finală, doar după avizul Comisiei de la Veneția, a precizat Candu.

„Luând în considerare iminenta vizită a experților Comisiei de la Veneția, dezbaterile și propunerile care au venit la acest subiect, vă propun să introducem pentru dezbateri în prima lectură proiectul privind introducerea sistemului uninominal”, a declarat Andrian Candu. El a precizat că proiectul a fost dezbătut p parcursul a câtorva luni, există opinii și o susținere largă din partea cetățenilor, fiind colectate peste 850 de mii de semnături.

Amintim că proiectul privind votul uninominal a fost elaborat de Partidul Democrat. Printre principalele prevederi ale acestuia sunt că deputații vor fi aleși în 101 circumscripții și nu pe liste de partid ca în prezent, diaspora va avea propriii reprezentanți în Parlament. Mai mult, cetățenii vor putea retrage mandatele deputaților care nu-și vor onora promisiunile electorale. Proiectul se bucură de o susținere masică din partea societății.