În debutul şedinţei de ieri a Executivului, Prim-ministrul Pavel Filip şi-a exprimat îngrijorarea privind situaţia alarmantă privind calitatea drumurilor din Republica Moldova, menţionând că nu doar cetăţenii sunt nemulţumiţi de situaţia creată, dar şi partenerii de dezvoltare atenţionează asupra acestei probleme.

Premierul s-a referit la proiectul „Chişinău-Ungheni”, finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Uniunea Europeană, în sumă totală de 180 milioane de euro, cu componenta de grant de 60 milioane de euro. La momentul actual au fost executate doar 23% din totalul lucrărilor, iar data limită de implementare a proiectului este ianuarie 2017. „Suntem într-o situaţie paradoxală, pe de o parte, fiind cu un buget auster, avem bani suficienţi pentru repararea drumurilor, pe de altă parte, avem probleme de care sunt deranjaţi cetăţenii, dar şi Guvernul, pentru că lucrurile merg prost”, a spus Pavel Filip.

În context, şeful Cabinetului de miniştri a solicitat ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, să întreprindă toate măsurile necesare pentru a primi acceptul UE de extindere a termenelor de implementare a proiectului, subliniind că ultima şansă este elaborarea, până la sfârşitul acestei săptămâni, a unui Plan concret de acţiuni în acest sens, agreat cu Delegația Uniunii Europene la Chişinău.

„Rog personal să monitorizați acest proces. În cazul acceptului de extindere a termenelor din partea UE, să veniţi cu propuneri concrete care sa asigure controlul şi implementarea acestui proiect. Nu doar că este taxat Guvernul şi cetățenii, dar şi avem de pierdut în imagine. Îngrijorările Uniunii Europene le consider absolut fireşti”, a conchis Pavel Filip.