Pandemia de coronavirus reprezintă o ocazie bună pentru opoziția moldovenească de a se manifesta sobru și corect, fără a eșua în spectacol speculând cu necazurile oamenilor și simulând grija pentru cei aflați la nevoie. Este opinia juristului Vitali Catană, exprimată într-un editorial publicat de portalul politics.md.

“Pentru că în momentul în care liderii opoziției cad în penibil, eficiența discursului devine nulă și nici nu mai contează dacă guvernarea comite erori, căci alternativa pare a fi mai nocivă”, scrie Catană, în editorialul citat.

În opinia autorului, opoziția politică înseamnă și aspirația de a guverna, „iar asta presupune că atunci când faci critică, ai și responsabilitatea de a propune măsuri alternative”.

„Dacă ești în postura de politician care a avut la dispoziție mijloacele și pârghiile puterii pentru a face ca lucrurile să funcționeze mai bine. Nu este suficient să spui ce nu îți place, este obligatoriu să explici ceea ce poți pune în loc. Nu este de ajuns să afirmi că spitalele nu sunt la standardele pe care le vor cetățenii, ci în calitate de fost prim-ministru sau ministru să fii solidar cu instituțiile medicale și să explici de unde pot fi luate resursele necesare pentru remedia defecțiunile”, conchide Catană.