Prim-ministrul Pavel Filip a avut ieri o întrevedere cu Preşedintele în exerciţiu al Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), Ambasadorul Mihnea Constantinescu, transmite 24h.MD.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, discuţiile au vizat politicile sociale privind protecţia victimelor Holocaustului, actualizarea programului educaţional din Republica Moldova la tema respectivă, precum şi cooperarea internaţională pe acest segment.

Premierul a apreciat maniera în care România îşi exercită funcţia de preşedinte al Asociaţiei în acest an, subliniind totodată deschiderea Republicii Moldova pentru a sprijini activitatea organizaţiei.

„Reiterez voinţa noastră fermă de a contribui la realizarea obiectivelor urmărite de către IHRA, o dovadă în acest sens fiind desemnarea datei de 27 ianuarie drept Zi naţională de comemorare a victimelor Holocaustului, precum şi elaborarea unei foi de parcurs privind cultivarea memoriei despre aceste evenimente tragice”, a menţionat Pavel Filip.

La rândul său, Mihnea Constantinescu a vorbit despre programele Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului pe plan internaţional şi posibilitatea de implementare a acestora pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin acordarea de expertiză şi dezvoltarea capacităţilor profesionale ale specialiştilor în domeniu.

„IHRA este o organizaţie internaţională de o importanţă majoră, care poate influența puternic percepţia societăţii internaţionale faţă de un anumit stat sau guvern. Ne bucură faptul că Executivul de la Chişinău a obţinut mai multe reuşite, care pot fi promovate pe plan internaţional”, a spus Mihnea Constantinescu.

Oficialii au discutat şi despre cooperarea în diverse domenii şi necesitatea prioritizării proiectelor bilaterale ce urmează a fi implementate.