Agenția Proprietăți Publice (APP) a remis Judecătoriei Chișinău cererea rectificată de chemare în judecată împotriva SRL ,,Avia-Invest” privind nulitatea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău (AIC). Informația a fost prezentată, astăzi, de premierul Ion Chicu, după ședința săptămânală a Guvernului.

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a emis, în data de 14 ianuarie, o încheiere prin care a decis să acorde APP un termen de 20 de zile pentru înlăturarea lacunelor din acțiunea înaintată de Guvernul Maiei Sandu cu privire la declararea nulității contractului de concesionare a AIC.

”APP a remis în instanță contestarea, strict în conformitate cu legislația actuală”, a declarat premierul.

Chicu a mai anunțat că APP a ajuns la final de evaluare a investițiilor Avia Invest, conform contractului de concesionare.

”Sunt depistate încălcări la capitolul executarea angajamentelor. A fost notificată Avia Invest și înaintată o pretenție financiară pentru calcularea penalităților”, a spus Chicu.

Premierul moldovean a reiterat că AIC trebuie să revină statului, deoarece a fost concesionat în detrimentul intereselor statului și cu încălcări ale legislației.

Pe 10 Septembrie 2019, APP a înaintat o cerere de chemare în judecată împotriva SRL ,,Avia-Invest” privind nulitatea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău. Acțiunea a fost pregătită de către ministrul Justiției din Cabinetul Maia Sandu, Olesea Stamate.

Actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că la întocmirea acțiunii au fost comise mai multe gafe procesuale, datorită cărora s-au pierdut 4 luni.

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat în repetate rânduri că subiectul concesionării ilegale a Aeroportului Internațional Chișinău este unul ce ține de securitatea țării și siguranța cetățenilor.

”Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat ilegal în concesiune unei grupări criminale și el trebuie sa revină înapoi la stat. Alte variante nu există”, a declarat președintele.

Potrivit lui Dodon, singura soluție legală și corecta rămâne întoarcerea Aeroportului Internațional la stat.