Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat demararea, în regim de urgentă, a unei dezbateri publice în legătură cu majorarea de către unii operatori de pe piața produselor petroliere  a preţului la carburanți. Premierul invită la dezbateri companiile din domeniu şi societatea civilă pentru a clarifica, transparent, validitatea argumentelor invocate de petroliști, precum şi oportunitatea economică a creşterii preţurilor în prezent.

Într-o scrisoare adresată conducerii Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE), Pavel Filip solicită o serie de clarificări care vizează aplicarea legislației în vigoare, cu privire la prețurile operate în acest domeniu.

„În contextul modificării Legii nr. 461-XV din 30 iulie 2001, privind piața produselor petroliere, operate prin legea 223, din 3 decembrie 2015, începând cu 1 aprilie 2016, ANRE urma să stabilească prețurile plafon la produsele petroliere în baza unei noi metodologii de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Aș dori să știu dacă și în ce mod a fost stabilit acest plafon și cum va afecta el prețul carburanților. Pentru Executiv aceste date sunt vitale, având în vedere că prețul carburanților este, de cele mai multe ori, direct relaționat cu multe alte produse, printre care și produsele de primă necesitate pentru populație”, se arată în scrisoarea adresată ANRE.

În același timp, Premierul precizează că respectă întru totul independența Agenției Naționale de Reglementare în Energetică și înțelege importanța crucială a reglementării de către instituție a prețurilor la produse petroliere în conformitate cu legislația în vigoare.

Precizăm că astăzi, stațiile de livrare a carburanților, la pompa, au scumpit benzina în medie cu 60 de bani, iar motorina cu 1 leu și 10 bani.