Astăzi, la Bruxelles, liderii europeni vor discuta despre consecințele votului pentru Brexit, în cadrul primului summit european după decizia Marii Britanii de a părăsi UE, informează 24h.MD.

La Consiliul European vor participa toţi liderii statelor uniunii, inclusiv premierul demisionar al Marii Britanii, David Cameron, care nu vrea să grăbească o ieşire din UE înainte de a încerca să obţină cea mai bună relaţie la nivel economic cu UE.

Liderii din Franţa, Germania şi Italia au recomandat din nou Marii Britanii, luni seară, să anunţe clar ieşirea din Uniunea Europeană, subliniind că nu este timp de pierdut, informează France Info.

„Este esenţial să nu se piardă timp în abordarea problemei ieşirii Marii Britanii din UE”, a declarat preşedintele Franţei, François Hollande, într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi cu premierul Italiei, Matteo Renzi.

„Suntem de acord să nu existe discuţii formale sau informale cu Marea Britanie până când nu va fi depusă o solicitare adresată Consiliului European în sensul ieşirii din UE”, a afirmat, la rândul său, Angela Merkel.

Potrivit ministrului german al Finanţelor, Wolfgang Schauble, Uniunea Europeană nu poate trece peste referendumul din Marea Britanie „ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic”.

„Trebuie să ne concentrăm eforturile pentru ca Europa să se acomodeze cu ideea că din ce în ce mai mulţi oameni – nu doar din Germania, din Marea Britanie, Grecia, Danemarca sau Franţa – nu înţeleg complet ce activităţi are UE”, a subliniat Schauble.