Germania a trecut Rusia, în mod oficial, din categoria partenerilor în cea a rivalilor. Noțiunea în cauză a fost introdusă în redacția actualizată a așa-numitei „Cărți Albe” – un document pentru conducerea supremă, dedicat politicii de securitate și amenințărilor la adresa statului.

Drept temei Berlinul a indicat acțiunile Moscovei orientate spre „asigurarea violentă a intereselor sale” în Crimeea și în estul Ucrainei, „încălcarea dreptului internațional” și „modificarea unilaterală a frontierelor”.

„Fără o schimbare fundamentală a cursului în viitorul apropiat, Rusia este o provocare pentru securitatea continentului nostru”, se specifică în document.

De asemenea, drept amenințare pentru securitatea Germaniei au fost catalogați teroriștii, atacurile virale asupra sistemelor digitale de comunicare, „statele eșuate” din Africa și Asia, ieșirea migrației de sub control, naționalismul radical, cursa înarmării, vulnerabilitatea itinerarelor de furnizare a materiilor prime, schimbarea climei, creșterea populației.