Alegerile parlamentare în România vor avea loc pe 11 decembrie. O decizie în acest sens a luat Guvernul de la București în şedinţa de miercuri. Cabinetul de miniștri a luat măsuri şi în privinţa organizării votului în străinătate. În total, Executivul român a alocat peste 227 de milioane de lei pentru scrutin.

Guvernul a adus completări legislației electorale astfel încât să faciliteze exercitarea dreptului de a alege pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Printr-o Ordonanță de Urgență, Executivul a completat prevederile Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților și Legea privind votul prin corespondență, măsurile adoptate îndreptând obstacolele tehnice în calea exercitării dreptului la vot, fără a schimba filozofia și principiile de bază ale legislației electorale.

Conform noilor modificări, România va putea deschide secții de votare în străinătate, cu acordul autorităților din țara respectivă, și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare și unde, de obicei sunt deschise secții de votare. De asemenea, se introduce posibilitatea cetățenilor români cu drept de vot să își exercite dreptul electoral pe liste suplimentare, inclusiv la secţiile care se vor crea, potrivit legii, pe baza solicitării a cel puţin 100 de români aflaţi în străinătate, într-o anumită regiune sau localitate, precum și în secțiile de votare constituite în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

O altă completare a legislației vizează metoda de înscriere în Registrul Electoral. Astfel, cetățenii cu drept de vot din străinătate se vor putea înscrie în Registrul electoral trimițând cererea și documentele care atestă domiciliul sau reședința în afara granițelor, și prin intermediul poștei electronice.