Piața imobiliară din Republica Moldova înregistrează o tendință nouă, și anume scăderea prețurilor la apartamentele în blocurile noi. La această concluzie au ajuns experții companiei „ProImobil”, potrivit cărora concurența din acest sector devine și mai acerbă, întrucât oferta tinde să depășească simțitor cererea. Cele mai mari ieftiniri se atestă în continuare pe piața secundară, acolo unde prețul apartamentelor cu 2 și 3 camere a scăzut cu peste 6% și respectiv 5% în primele șapte luni ale anului curent.

Potrivit experților, în primele 7 luni ale anului 2016, piața imobiliară înregistrează o dinamică pozitivă din punct de vedere al numărului de tranzacții, totodată prețurile la imobile scad atât pe piața primară, cât și pe cea secundară.

Apartamentele în blocurile noi înregistrează o scădere nesemnificativă, unde apartamentele cu o cameră denotă o scădere de 1,6% față de anul 2015, fiind procurate cu prețul mediu de 520-610 eur per mp. Astfel, prețul apartamentului fluctuează în intervalul dintre 23 000 – 29 000 euro în funcție de locație, planificare și tipul construcției. Cea mai mare scădere de preț indică apartamentele cu 2 camere – 2,5% față de anul 2015 și pot fi procurate începând cu 595 eur per mp.

Apartametele cu 3 camere, factologic, înregistrează cel mai mic preț mediu per mp și până în prezent manifestă o scădere de 1%. Scăderea prețurilor pentru blocurile noi este o tendință nouă pe piața imobiliară. Până în anul curent, prețurile la complexe locative noi s-au menținut la nivel constant. Însă, actualmente oferta tinde să depășească simțitor cererea, iar concurența dintre companiile de construcții se intensifică, fapt ce contribuie incontestabil, la scăderea nemijlocită a acestui trend imobiliar.