Cotidianul The New York Times a dezvăluit că Paul Manafort, şeful echipei de campanie a lui Donald Trump, a oferit consultanţă politică Partidului Regiunilor, formaţiunea fostului preşedinte prorus al Ucrainei Viktor Ianukovici. Candidata democrată Hillary Clinton a cerut clarificări.

Note scrise, ajunse în posesia jurnaliştilor americani, arată că Paul Manafort, şeful de campanie al lui Donald Trump, ar fi primit 12,7 milioane de dolari, în mod secret, în perioada 2007-2012, de la formaţiunea prorusă Partidul Regiunilor, condusă de fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Direcţia naţională anticorupţie din Ucraina. Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere la începutul anului 2014 şi se află în Rusia. Potrivit dezvăluirilor jurnaliştilor americani, Paul Manafort a fost unul dintre principalii consilieri ai fostului preşedinte prorus.

„Încă o dată, cotidianul The New York Times a ales să ignore faptele şi jurnalismul profesionist pentru a-şi respecta agenda politică, alegând să îmi atace personalitatea şi reputaţia în loc de a prezenta o relatare corectă. Sugestia că aş fi acceptat plăţi ilegale este nefondată, naivă şi lipsită de sens.” a declarat Paul Manafort, şeful echipei de campanie a lui Donald Trump.

Reacţia Partidului Democrat a fost promptă. Liderii democraţi au cerut explicaţii în legătură cu poziţiile politice favorabile preşedintelui rus Vladimir Putin pe care Donald Trump le-a adoptat de-a lungul timpului.

„Donald Trump are responsabilitatea de a dezvălui legăturile şefului de campanie, Paul Manafort, şi ale altor consilieri, cu entităţi ruse ori proruse, inclusiv dacă vreunul dintre angajaţii sau consultanţii lui Trump sunt plătiţi sau reprezintă astfel de entităţi” a declarat Robby Mook reprezentant al echipei lui Hillary Clinton.

Donald Trump este nemulţumit de modul în care, spune el, este prezentat de presa americană. Sâmbătă, Trump a ameninţat din nou că va retrage acreditările jurnaliştilor de la cotidianul The New York Times, după ce ziarul a publicat un articol despre eforturile echipei sale de campanie de a-l face să se concentreze pe temele generale ale campaniei. Candidatul republican a retras deja acreditările altor publicaţii, inclusiv ale The Washington Post.

Şi, în timp ce Donald Trump se duelează cu jurnaliştii, sondajele de opinie arată că doar jumătate dintre republicanii din New York îl susţin pe Donald Trump. Hilary Clinton, care a reprezentat statul New York în Senat, are un avans de 30 de procente.