Rolul Republicii Moldova pe flancul estic al Europei este una dintre provocările majore cu care se confruntă NATO în prezent. Declarația aparține secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Potrivit lui Stoltenberg, NATO se află într-o situație unică în istoria sa de după Războiul Rece, pentru că trebuie să facă „două lucruri în acelaşi timp”. Astfel, în Europa, NATO trebuie să furnizeze apărare colectivă şi, totodată, trebuie să ţină piept instabilităţii şi ameninţărilor unor organizaţii teroriste precum ISIS.

„Este pentru prima oară în istoria NATO când trebuie să ne concentrăm pe două sarcini în acelaşi timp. Acesta este motivul pentru care implementăm acum cea mai mare adaptare a NATO de la sfârşitul Războiului Rece încoace”, a precizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

„Avem o abordare de 360 de grade şi apărarea colectivă vizează, de asemenea, şi ameninţările care vin din sud. Turcia, de exemplu. Turcia este atacată în mod regulat de la sud, din Siria. Deci, trebuie să înţelegem că apărarea colectivă are de-a face şi cu sudul şi stabilizarea situaţiei are de-a face şi cu estul, unde lucrăm cu state precum Republica Moldova sau Ucraina”, a adăugat Jens Stoltenberg.