Serviciul Vamal s-a autosesizat pe cazul reținerii de către autoritățile române a unui autocamion care transporta țigarete de contrabandă, fiind inițiate investigațiile de rigoare în colaborare cu organele de resort din România.

Potrivit unui comunicat al instituției, ca urmare a investigaţiilor, a fost verificat un autocamion înmatriculat în Republica Moldova, care circula pe ruta Turcia – Rusia şi figura în documente ca transportând 15.600 kg dioxid de siliciu, sub sigiliul vamal al autorităţii vamale din Turcia.

În interiorul compartimentului marfar au fost identificate 78.080 pachete a câte 20 ţigarete marca Plugarul cu timbre fiscale de Republica Moldova falsificate, în valoare totală estimată de aproximativ 140.000  euro.

În rezultatul verificărilor cu aparatura din dotare, timbrele prezente pe pachetele respective nu aveau elementele de siguranță aferente, toate având aceeași serie, astfel confirmându-se faptul că acestea au fost multiplicate cu ajutorul unui copiator.

Potrivit declarațiilor șoferului, ţigaretele ar fi putut fi introduse în mijlocul de transport pe teritoriul Bulgariei, într-un service auto, fară cunoştinţa acestuia.

Conform procedurii, bunurile au fost reținute în vederea confiscării, fiind inițiată o anchetă penală.