Cele două tabere pro și contra menținerii Regatului Unit în Uniunea Europeană mai au la dispoziție câteva ore pentru a-i convinge pe cei indeciși în ajunul referendumului de joi privind locul Marii Britanii în blocul comunitar, scrie 24h.MD.

În ultima zi a acestui scrutin hotărâtor pentru viitorul țării, precum și pentru Europa, cele două tabere sunt foarte apropiate în sondajele de opinie: cei care vor menținerea țării în UE au doar un mic avans (51%) în intențiile de vot, potrivit mediei ultimelor șase sondaje, calculată de către site-ul WhatUKThinks.

Obiectivul este, prin urmare, clar pentru cele două tabere: trebuie convinși cei circa 10% de indeciși care ar putea înclina balanța într-o parte sau cealaltă.

Premierul conservator, David Cameron, a dat tonul, cu un interviu publicat pe prima pagină a cotidianului The Guardian. Șeful executivului britanic a estimat că, optând pentru rămânerea în UE, alegătorii ar trimite „un mesaj clar” că Regatul Unit nu este „repliat în sine”.

Marți, în cursul serii, mai mulți responsabili din cadrul celor două tabere și-au luat sarcina de a-i convinge pe cei indeciși în cadrul unei dezbateri organizate de către BBC în fața a 6.000 de persoane reunite pe stadionul Wembley Arena din capitala britanică.

Miercuri, la sfârșitul zilei, ultima dezbatere, care va avea loc la Channel 4, îi va aduce față în față pe deputatul Partidului Național Scoțian (SNP), Alex Salmond, un proeuropean, și pe Nigel Farage, liderul UKIP, partid eurofob și antiimigraționist.

Precizăm că circa două milioane de britanici s-au înregistrat pe listele electorale începând din decembrie 2015, numărul potențialilor alegători la referendumul de joi ajungând astfel la 46,5 milioane, un record, potrivit Comisiei electorale.