Experții în energetică Sergiu Tofilat, Ruslan Surugiu și Sergiu Ungureanu au atenționat asupra inacțiunii autorităților competente ale statului privind redresarea situației dificile de la Moldovagaz. Asta în contextul în care compania a acumulat pierderi de miliarde de dolari, fiind descoperite mai multe acțiuni frauduloase, informează 24h.MD.

„De la înaintarea rezoluției din 23 septembrie 2015, autoritățile au întreprins câteva măsuri pentru redresarea situației. Una din acestea a fost anularea amendamentului Furdui. Totuși, au apărut și alte întrebări față de compania Moldovagaz, examinate în Comisia buget și finanțe, care consideră situația drept una catastrofală”, a remarcat Ruslan Surugiu.

Potrivit datelor la 1 iulie 2015, Moldovagaz avea datorii față de Gazprom în sumă de 4,85 miliarde dolari, dintre care 90% revin întreprinderii Tiraspoltransgaz, care nu achită gazul consumat.

Experții afirmă că Republica Moldova achiziționează electricitatea care este produsă din gazul livrat întreprinderii Tiraspoltransgaz. În acest mod autoritățile susțin economia regiunii Transnistriene.

Totodată, ei atenționează asupra faptului că situația dezastruoasă de la Moldovagaz este cauzată și de administrarea defectuoasă și de fraudele de la această întreprindere.

„În 2012, ANRE a aprobat patru hotărâri, după depistarea cheltuielilor nejustificate în sumă de 42 de milioane de lei. Materialele au fost transmise la CNA, Procuratură și la Guvern. Până în ziua de astăzi însă nu a fost primit niciun răspuns. Patru ani de zile nu s-a întreprins nici o măsură și nu a fost demisă nici o persoană din administrația Moldovagaz”, a menționat Sergiu Tofilat.

Experții solicită ca autoritățile competente să întreprindă următoarele măsuri pentru redresarea situației de la Moldovagaz:

  • Ministerul Economiei să elibereze din funcție reprezentanții delegați în organele de conducere ale Moldovagaz, ca urmare a lipsei de reacție în urma rezultatelor nesatisfăcătoare ale întreprinderii;
  • Guvernul să publice contractul de privatizare a Moldovagaz SA și contractul de achiziție a gazelor naturale și anexele la aceste contracte;
  • Ministerul Economiei să prezinte informația privind încălcările constatate la Moldovagaz SA, precum și acțiunile întreprinse de minister în legătură cu cele depistate. De asemenea, să organizeze un concurs public de selectare a persoanelor competente și integre în funcțiile de conducere ale Moldovagaz;
  • Curtea de Conturi să efectueze un audit de la fondare și până în prezent, cu participarea experților independenți;
  • Procuratura și CNA să raporteze în privința investigării faptelor expuse în cele patru hotărâri ale ANRE;
  • Procuratura să inițieze procedurile legale de recuperare a mijloacelor bănești care au fost delapidate;
  • ANRE să anunțe public și să prezinte calculele privind devierile financiare pasibile de a fi incluse în tariful pentru gazele naturale.