Olanda a anunţat condiţia pentru ratificarea Acordului privind asocierea Ucrainei cu UE. Haga nu va semna acest document fără ca în el să fie introduse modificări legislative, potrivit premierului olandez, Mark Rutte..

Astfel, după summitul liderilor UE de la Bruxelles, Rutte a declarat că Haga încă nu s-a hotărât sub ce formă ar trebui să fie făcute schimbările juridice.

„Avem nevoie de o decizie juridică care va răspunde numeroaselor temeri şi dezbateri din Olanda şi care au condus la referendum”, a spus premierul. „Ce formă, eu nu ştiu. Poate vom schimba textul (acordului de asociere) sau vom găsi o soluţie care nu ar necesita modificări în textul acordului de asociere. Nu ştiu”, a adăugat Rutte.

În cazul în care nu vor fi furnizate garanţiile legale, Haga nu va ratifica acordul. „Dacă nu voi obţine acest lucru, nu vom semna (documentul). Vom încerca să găsim o soluţie, va fi dificil, sunt puţine şanse, dar cred că trebuie să încercăm”, a precizat Rutte.

Toate negocierile şi înţelegerile de asociere ale Ucrainei şi Uniunii Europene ar putea fi anulate din cauza refuzului olandezilor de a semna acordul. Într-o conversaţie cu Reuters, un înalt oficial al UE şi-a exprimat speranţa că problema va fi rezolvată înainte de sfârşitul anului.

Referendumul consultativ cu privire la asocierea Ucrainei cu UE a avut loc în luna aprilie 2016. Potrivit rezultatelor oficiale, împotriva ratificării documentului au votat 61% din alegători, iar pentru – 38.21% din alegători.

Amintim că Olanda este singura ţară din UE care nu a ratificat acordul cu privire la asocierea Ucrainei la Uniune.