Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova cere revizuirea și completarea Hotărârii de Guvern cu privire la deschiderea sezonului de vânătoare.

Aceștia au sesizat conducerea de vârf a țării și instituțiile internaționale printr-o declarație în legătură cu încălcarea flagrantă a prerogativelor constituționale a Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea Ministerului Mediului.

În declarație, aceștia aduc acuzații Ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, precum că acesta face abuz de serviciu pentru propriile capricii și insultă societatea vânătorilor și pescarilor.

„Ministrul Valeriu Munteanu s-a exprimat în felul următor: ,,Sarcina mea este de a distruge și a scoate în afara legii Societatea Vânătorilor și Pescarilor, deoarece este o organizație sovietică și nu reprezintă poporul”. Este foarte grav când un politician utilizează niște noțiuni ce provin din ideologia fascistă. Este cu mult mai grav, când acest politician utilizează poziția și funcția sa publică în scopul realizării propriilor capricii. În repetate rânduri Valeriu Munteanu aruncă noroi în toți vânătorii, catalogându-i ,,canibali, teroriști, braconieri” etc.” – scrie în declarație.

Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova, în avizul argumentat, propune majorarea termenilor de vânătoare, a cotelor de recoltare, precum și includerea iepurelui de câmp și a păsărilor acvatice migratoare pentru vânătoare.

Amintim că, Ministerul Mediului a interzis vânătoarea la mai multe specii de păsări și animale în 2015, iar în acest an, prin Hotărârea de Guvern, s-a limitat vânarea la iepuri de câmp și păsări acvatice. Astfel, membrii asociației pot vâna doar patru specii: mistreț, vulpe, prepeliță și fazan.