Certificatul de cazier judiciar român se va obține mai ușor din data de 11 iulie, în contextul în care va fi eliminat timbrul fiscal în valoare de 2 lei, scrie 24h.MD, cu referire la un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției Române.

Perioada de eliberare a cazierului rămâne neschimbată, variind de la o zi până la cel mult trei zile de la data solicitării.

„Pentru a se obține un certificat de cazier judiciar în România, persoana fizică poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă și motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar, însoțită de actul de identitate aflat în termen de valabilitate și chitanța prin care se face dovada achitării taxei de prestare serviciu, în cuantum de 10 lei”, informează Inspectoratul General al Poliției Române.

În cazul persoanei juridice, situația este alta. Pentru a obține un certificat de cazier judiciar în România, persoana juridică depune prin reprezentant legal, care trebuie să-și dovedească calitatea, cererea-tip, cu datele complete de identificare și motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar, însoțită de dovada calității de persoană juridică, dovada că deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante, copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal și chitanța prin care se face dovada achitării taxei de prestare serviciu, în cuantum de 10 lei.

De menționat este că persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

„Astfel, la cererea motivată a persoanelor aflate în străinătate, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României pot elibera, după efectuarea verificărilor în bazele de date, adeverințe în care se consemnează rezultatele verificărilor. Aceste adeverințe au valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar și se utilizează exclusiv în străinătate”, se arată în comunicat.

Pentru situațiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverințelor — în termen de 10 zile de la data solicitării.

Documentele sunt valabile 6 luni de la data primirii și numai în scopul pentru care au fost eliberate.