Vineri și sâmbătă, la Varșovia, se reunesc înalți oficiali europeni, în cadrul summitului NATO. Pentru organizarea evenimentului Polonia a cheltuit circa 50 de milioane de dolari, scrie 24h.MD.

Cu ocazia summit-ului, au fost luate măsuri de securitate fără precedent. Elicoptere survolează capitala Poloniei, pe străzi patrulează forțele de ordine, iar în jurul stadionului care găzduiește lucrările summit-ului a fost amplasat un cordon suplimentar de securitate.

Stadionul Național din Varșovia a fost transformat într-un bastion de necucerit cu un gard de 2,5 metri.

În același timp, poliția a creat o „zonă zero” în care nu este permis accesul mașinilor și pietonilor care nu au legătură cu summitul, desfășurând un efectiv important de forțe de ordine în întregul oraș. Astfel, mai mult de 100 de ofițeri din diferite departamente vor activa în centrul Varșoviei și peste 6.000 de agenți de poliție vor asigura securitatea summitului, potrivit autorităților.

Înaintea summitului, trupele speciale poloneze Grom au efectuat exerciții antiteroriste pe stadion, simulând acțiuni de salvare a ostaticilor prin intermediul elicopterelor și al vehiculelor blindate.

Varșovia a abordat cu maximă seriozitate problema securității participanților la summit, cu toate că Polonia este considerată țară cu un nivel scăzut al amenințării teroriste.

Cea mai numeroasă este delegația SUA. Pentru președintele american Barack Obama autoritățile poloneze au creat un birou special — o copie a Biroului Oval de la Casa Albă.