Un grup compus din trei persoane, una dintre care se prezenta drept polițist, a fost reținut de ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI și procurorii din cadrul Procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale, membrii acestuia fiind bănuiți de șantaj.

Acţiunile pretins a fi ilegale ale suspecților s-au exprimat prin extorcarea unei sume de 500 de euro de la o cetățeancă, pe care aceștia au acuzat-o de ademenirea unui minor în scopuri sexuale.

În schimbul banilor extorcați, falsul polițist și complicii acestuia promiteau nedenunțarea cazului, astfel ca persoana șantajată să nu fie atrasă la răspundere penală.

Fiind desfășurate măsurile speciale de investigații și acţiunile de urmărire penală, ofițerii SPIA și procurorii PCCOCS l-au reținut în flagrant delict pe unul dintre suspecți, în timp ce acesta primea cei 500 de euro extorcați de la victimă.

Ulterior, a fost localizat și reținut al doilea suspect, care s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 30 de ani, acesta având în grupul respectiv statut de complice.

De asemenea, în dimineața zilei de ieri, a fost reținut și principalul suspect, un bărbat în vârstă de 31 de ani, capul grupării respective.

Toți cei trei suspecți au fost audiați în calitate de bănuiți, iar în privința a doi dintre ei a fost aplicată măsura preventivă de arest și plasați în izolator pentru următoarele 72 de ore.

Pe cazul dat, de către Secţia urmărire penală a SPIA al MAI a fost inițiată o cauză penală conform indicilor infracţiunii prevăzută de art. 189 alin. (2) lit. (b) Cod penal al Republicii Moldova (șantajul).

Pentru o astfel de infracțiune, Codul penal al Republicii Moldova prevede o pedeapsă cu închisoare de până la 7 ani cu aplicarea unei amenzi în mărime de 1000 de unități convenționale.

Conducerea urmării penale este exercitată de către Procuratura pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale.