Proiectul Zeppelin vine cu o nouă investigație în care scoate la iveală legăturile dintre unii politicieni europeni, finanțați de oligarhul kazah condamnat Mukhtar Ablyazov și puși în serviciul liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi. Autorii arată și cine sunt sursele din Interpol ale lui Usatîi, anunțat în căutare internațională prin această organizație și care îl informează despre fiecare pas al Interpol care îl vizează.
Este vorba, în primul rând, despre raportorul special al APCE privind sistemul Interpol, Bernd Fabritius. Acesta s-a remarcat printr-o declarație intens mediatizată de Usatîi, căutat prin Interpol pentru tentativa de asasinat a omului de afaceri Gherman Gorbunțov și de portalul Omega, care aparține unui apropiat de-al său, Alexandr Petkov.
„În anul următor vom urmări cum va evolua situația, iar în acest context voi monitoriza cazul lui Renato Usatîi, pentru a înțelege dacă există în cazul lui un oarecare abuz al sistemului”, declara la 26 aprilie 2017 Bernd Fabritius.
”Declaraţia de mai sus, una fără precedent, făcută de către un oficial european în apărarea unui exponent al intereselor Rusiei şi ale serviciilor speciale de la Moscova, este cheiţa de acces spre tărâmul minat al relaţiilor obscure şi al secretelor din culisele realităţilor politice, tăinuite de ochii cetăţenilor care îşi dau votul pentru cei care îi reprezintă în forurile europene”, scrie autorul investigației Veaceslav Balacci.
Potrivit lui Balacci, Bernd Fabritius este etnic saş, născut în România. În 1984 a emigrat cu părinţii în Bavaria. Cu doi ani înainte de declaraţa de la Strasbourg, făcută în interesul lui Renato Usatîi, în plin conflict diplomatic şi schimb de sancţiuni între Rusia şi Uniunea Europeană, Bernd Fabritius a făcut o vizită la Moscova. Peste doar câteva, Fabritius organiza la Berlin, la Bundestag, prezentarea de către Fundaţia Open Dialog a unui raport, privind „Necesitatea de reformare a Interpolului”. Este vorba despre fundația creată de oligarhul kazah Mukhtar Oblyazov pentru a-l ajuta să scape de justiția care l-a încolțit în mai multe țări, dar și pentru a promova diferite acțiuni subversive în Europa de Est, inclusiv în Republica Moldova. Printre beneficiari ai lobby-trip-urilor sponsorizate de Ablyazov au fost Maia Sandu și Andrei Năstase.
 ”Controversele legate de activitatea acesteia ne fac să înţelegem de ce informaţia despre acest eveniment apare tocmai pe blogul oligarhului din Kazahstan Mukhtar Ablyazov, care din iulie 2013 era arestat în Franţa, după ce s-a ascuns de Interpol, fiind condamnat de justiţia din Marea Britanie şi anunţat în căutare internaţională de Ucraina, Kazahstan şi Rusia. Evenimentul organizat de Bernd Fabritius, care a fost unul de lobby pentru oligarhul urmărit prin „red notice” al Interpol, a fost sponsorizat de Mukhtar Ablyazov prin fundaţia sa”, explică Veaceslav Balacci.
Autorul afirmă că anume acel eveniment a fost începutul colaborării dintre fundaţia oligarhului şi Bernd Fabritius. La 9 decembrie 2016, după un intens lobby al Fundaţiei Open Dialog, Consiliul de Stat al Franţei a anulat decretul de extrădare, semnat de premierul de la Paris. Dar Ablyazov era în continuare căutat de Interpol în baza „red notice”. Deputatul german a preluat raportul prezentat de fundaţia lui Ablyazov în Bundestag şi în urma unui efort de îmbunătăţire care a durat doi ani, la 7 martie 2017 acesta îl prezintă la APCE, în calitate de raportor special pentru sistemul Interpol. Un capitol aparte al raportului îi este dedicat oligarhului, cu trimitere la raportul fundaţiei lui Ablyazov, Open Dialog.
”După prezentarea raportului la APCE, la 26 aprilie 2017 fundaţia lui Ablyazov şi Bernd Fabritius organizează în comun la Strasboug un seminar de mediatizare a raportului. Tocmai la acel eveniment Fabritius a făcut şi declaraţia privind dosarul Usatîi. Măsurile de lobby au dat rezultat, peste câteva săptămâni Interpolul a satisfăcut plângerea avocaţilor oligarhului şi acesta a fost exclus din căutare internaţională de către Interpol”, se mai arată în investigație.
Balacci mai scrie că Bernd Fabritius este bun prieten cu un alt saş, Michael Schmidt. ”Milionarul Schmidt este proprietarul distribuitorului oficial BMW în România şi un sponsor tradiţional al lui Fabritius. Mai mult chiar, Fabritius este membru al consiliului director al Fundaţiei Michael Schmidt Stiftung. Preşedinte al respectivei fundaţii este Michael Schmidt, iar vicepreşedinte – Veronica Schmidt, nimeni alta decât soţia preşedintelui fundaţiei şi, respectiv, sora lui Renato Usatîi”.
Schmidt finanțează și o fundație din Transilvania, care promovează idei radicale naționaliste. Este vorba despre Neuer Weg.
Jurnalistul de la Zeppelin afirmă că anume prin aceste personaje informaţiile confidenţiale din interiorul Interpol ajung la Renato Usatîi şi, respectiv FSB. Veaceslav Balacci afirmă că Fabritius și Schmidt sunt ultimele speranțe ale lui Usatîi să scape de urmărirea prin Interpol, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Ablyazov, cu suportul direct al Fundației Open Dialog.