Franța a îmbrăcat straie de sărbătoare! Astăzi, 14 iulie, francezii marchează Ziua Națională a țării lor, informează 24h.MD.

Ziua Naţională a Franţei, instaurată în anul 1880, celebrează cele două evenimente care au marcat istoria modernă a Franţei: începutul Revoluţiei Franceze, prin căderea Bastiliei, şi Sărbătoarea Federaţiei. Prin semnificaţiile sale şi în onoarea Republicii Franceze, ziua de 14 iulie este cunoscută şi sărbătorită şi în alte ţări din Europa sau din lume.

Conform tradiţiei, dimineaţa, preşedintele Franţei ajunge la Arcul de Triumf din Place de l’Étoile, este întâmpinat de şeful Statului Major al armatelor, trece trupele în revistă şi apoi merge pe Champs-Elysées pentru a asista alături de miile de parizieni la defilarea militară, inspirată de parada gărzii federale din 1790.

Seara, începând cu ora 23, turnul Eiffel va fi centrul unui magnific foc de artificii.

Libertate, Egalitate, Fraternitate este deviza Republicii Franceze şi fraza cu valoare universală din care s-au inspirat multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia.

Franţa se numără printre membrii fondatori ai ONU, în 1945. De asemenea, este unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, este membru fondator NATO, în 1949, al Consiliului Europei în 1949, al Uniunii Europene în 1952, al zonei Euro şi al Spaţiului Schengen.