Ziua Națională a Vinului va fi marcată, în 2016, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, în perioada 1 -2 octombrie, după ce în 2015 aceasta s-a desfășurat doar la vinării.

Bugetul evenimentului se ridică la 2,3 milioane lei, contribuția fiind atât din partea autorităților, cât și din partea vinificatorilor.

La eveniment sunt invitate să participe aproximativ 40 de vinării care vor veni cu peste 400 de soiuri de vinuri, din diferite zone geografice ale Republicii Moldova. Potrivit Directorului Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Gheorghe Arpentin, în cadrul sărbătorii va fi organizat şi un Drum al Vinului, care va include excursii la vinării, precum şi o Școală a Vinului, unde se vor desfăşura cursuri de inițiere în arta degustării vinului.

Reprezentanții câtorva vinării au menționat că Sărbătoarea Vinului este o bună oportunitate de promovare a vinurilor pe care le-au produs. Unii dintre ei au reuşit să înregistreze vinuri cu denumiri de origine.

Diana Lazăr, reprezenat USAID Moldova, a subliniat că Ziua Vinului a reușit să stimuleze exporturile de vinuri moldovenești.
La eveniment au fost invitați mai mulți jurnaliști străini specializați pe domeniul viniculturii, iar locurile în hotelele din Chișinău au fost deja ocupate, în mare parte, pentru perioada desfășurării sărbătorii, mai anunță organizatorii. De asemenea, cei care vor intra în Republica Moldova începând cu trei zile înainte de Sărbătoarea Vinului, vor primi la aeroport câte o sticlă de vin.

În Piața Marii Adunări Naționale se vor putea face în mod gratuit teste la nivelul de alcool, pentru a preveni situațiile de abuz, au mai spus organizatorii.