Compania Națională Poșta Română a anunţat vineri, 9 decembrie, că a predat către Biroul electoral pentru votul prin corespondență 4.561 de plicuri conținând voturile cetățenilor din diaspora, înscriși în Registrul Electronic. Cele mai multe provin din Spania (714), Germania (533), Marea Britanie (515), Franța (469) și Republica Moldova (414), anunţă Agerpres.

De notat că, în premieră, la scrutinul parlamentar din 11 decembrie, cetățenii români cu drept de vot și-au putut exprima opțiunile și prin intermediul votului prin corespondență.

Poșta Română arăta că alegătorilor care au optat să voteze prin corespondență și s-au înscris în Registrul Electoral le-au fost expediate (cu confirmare de primire) următoarele documente necesare votării: un plic exterior autoadresat, un plic interior, un autocolant cu mențiunea ‘votat’, certificatul de alegător, buletinul de vot prin corespondență și instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot.

De notat că, joi, 7 decembrie, ambasadorul României la Chişinău Daniel Ioniţă a anunțat că în Republica Moldova 880 de cetățeni au ales să voteze prin corespondență.Aceştia ar fi trebuit deja să primească plicul cu buletinul de vot, iar până joi ar trebui să trimită acest plic Biroului electoral.

„În cazul în care cineva dintre persoanele respective nu a primit până în prezent acest document, trebuie de urgență să informeze Biroul electoral pentru ca să poată vota la oricare din secțiile de votare deschise în Republica Moldova”, a precizat atunci Ioniță.

Reamintim că pentru alegerile parlamentare din România, care vor avea loc duminică, 11 decembrie, vor fi deschise în Republica Moldova 35 de secţii de votare, unde vor fi distribuite circa 87.500 de buletine de vot.

Cei care se vor prezenta la vot cu cartea de identitate românească vor trebui să aibă asupra lor și un act emis de autoritățile Republicii Moldova care să ateste că cetățeanul are viză de reședință în țara noastră.