Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici participă la Summit-ul președinților parlamentelor din țările din Europa Centrală și de Sud-Est, care se desfășoară la Varșovia, Polonia, în perioada 30-31 august curent.

Principalele subiecte abordate în cadrul reuniunii vizează chestiuni de interes comun pentru statele participante la eveniment, în mod special viitorul Uniunii Europene, sprijinul pe care UE îl poate oferi ţărilor din vecinătate, aspecte privind migrația și securitatea regioanală.

În marja evenimentului, Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici a avut o întrevedere cu Vicemareșalul Seimului polonez, Ryszard Terlecki. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte privind extinderea şi dinamizarea relațiilor de cooperare între cele două legislative.

Liliana Palihovici a remarcat importanța consolidării relațiilor interparlamentare moldo-polone, în special valorificarea potențialului cooperare pe platforma Adunării Parlamentare Republica Polonia – Republica Moldova.

Vicepreședinta Parlamentului a exprimat gratitudine autorităților din Polonia pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv pentru sprijinul financiar acordat țării noastre în cadrul Programului de Asistenţă pentru Dezvoltare, care reprezintă un suport real pentru continuarea reformelor de modernizare a ţării.

În context, Vicepreședinta Parlamentului a solicitat autorităților poloneze examinarea posibilității de a extinde perioada de acordare a creditului destinat dezvoltării sectorului agro-industrial din Republica Moldova, în valoare de 100 mln. de euro, astfel încât să fie asigurată asimilarea eficientă a fondurilor disponibile. Totodată, Liliana Palihovici a menționat faptul că Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul Poloniei atât la nivel bilateral, cît şi în contextul Parteneriatului Estic.