Bilanțul seriei de atentate care au lovit luni două fiefuri ale regimului sirian pe coasta de vest a Siriei crescut la cel puțin 154 de morți, potrivit noilor date făcute publice marți de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP, scrie Agerpres.

Acest bilanț ar putea să se agraveze, întrucât un număr de circa 300 de răniți se află în stare critică, a indicat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO.

Această organizație, care dispune de o vastă rețea de surse de informare pe întreg teritoriul Siriei, informase luni cu privire la 148 de persoane ucise și alte peste 120 rănite în seria de atentate la Tartus și Jableh, atacuri revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Victimele sunt aproape toți civili, printre cei morți figurând cel puțin opt copii, patru medici și infirmieri, precum și studenți, conform OSDO.

Atacurile au fost comise de atentatori sinucigași care au recurs la vehicule capcană în două orașe locuite în mare parte de alawiți, comunitate minoritară din care face parte și președintele sirian Bashar al-Assad. Tartus și Jableh în apropiere de Latakia (340 km de Damasc) au fost până acum relativ ferite de războiul ce afectează de cinci ani Siria.

Statul Islamic susține într-un comunicat că atacurile reprezintă o ripostă la bombardamentele regimului și ale aliatului său rus în Siria, amenințând cu represalii și mai severe.