Moldovenii cu drept de vot, care se află în străinătate, se vor putea înregistra prealabil online pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, informează 24h.MD, cu referire la un comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale.

Astfel, cetățenii Republicii Moldova care se află în afara țării sunt invitați să acceseze pagina www.alegator.md și să completeze la rubrica „Înregistrare prealabilă” formularul de înregistrare şi declarația electronică, prin care își exprimă voința de a participa la alegeri.

Ulterior, alegătorul va primi confirmarea privind înregistrarea sa prealabilă la adresa de e-mail pe care a indicat-o în formular. Perioada de înregistrare prealabilă se va încheia cu 40 de zile înainte de ziua alegerilor.

Înregistrarea prealabilă va permite identificarea concentrațiilor majore de alegători în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare.

După finalizarea perioadei de înregistrare, informația privind numărul de cetățeni care s-au înregistrat prealabil va fi transmisă Guvernului Republicii Moldova pentru luarea deciziei asupra necesității deschiderii secțiilor de votare suplimentare în afara misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare.

Cetățenii care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiaţi din lista electorală de bază după locul de domiciliu din Moldova. Această radiere va fi temporară și va fi valabilă doar pentru alegerile prezidențiale din anul curent.

Datele colectate în urma înregistrării prealabile vor fi prelucrate exclusiv pentru organizarea şi desfășurarea alegerilor. Acestea vor fi protejate în conformitate cu Legea nr. 133 din 8 iulie 2011 privind protecţia datelor cu caracter personal şi nu vor fi dezvăluite nici unei instituţii de stat din ţară ori de peste hotare, cu excepţia cazurilor stipulate expres de legislaţia în vigoare.

Perioada înregistrării prealabile pentru alegerile din 2016 s-a început la data de 10 mai curent.