Sancţiunile europene împotriva Rusiei nu vor fi ridicate până când acordurile de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, nu vor fi puse în aplicare. Declarația aparție preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Următoarea etapă este clară: aplicarea integrală a acordului, nici mai mult, nici mai puţin. Aceasta este singura modalitate de a începe conversaţia noastră şi singura cale de a ridica sancţiunile economice impuse!, a subliniat Juncker, invitat pentru prima oară de la alegerea sa în furntea Comisiei la Forumul economic internaţional de la Sankt-Petersburg (SPIEF).

„Integritatea teritorială (a Ucrainei) este importantă. Ea nu poate fi ignorată”, a evidenţiat el.

Potrivit lui Juncker, acţiunile Rusiei au subminat principiile securităţii europene în sine.

Amintim că relaţiile între Bruxelles şi Moscova s-au deteriorat după instituirea în 2014 a sancţiunilor economice reciproce, care au urmat anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi declanşării conflictului din estul Ucrainei.

La fel ca Washingtonul şi Kievul, Bruxellesul acuză Rusia de sprijinirea forţelor separatiste ce se opun armatei ucrainene în estul Ucrainei, fapt dezminţit constant de Moscova.

Acordurile de la Minsk, semnate în februarie 2015 cu mediere franco-germană, în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, prevăd un armistiţiu între forţele armatei ucrainene şi separatişti în estul Ucrainei, precum şi o serie de măsuri destinate să pună capăt conflictului.

„Relaţia noastră este perturbată şi suferă din cauza lipsei de încredere, dar nu este fără speranţă de recuperare”, a mai spus Juncker. „Noi trebuie să continuăm să vorbim, chiar dacă sancţiunile economice sunt aplicate, trebuie să lăsăm uşa deschisă”, a pledat preşedintele Comisiei Europene.