Coreea de Sud a anunțat luni deschiderea, în cursul acestei săptămâni, a unui centru pentru investigarea și evidența abuzurilor nord-coreene împotriva drepturilor omului, transmite agenția de presă Yonhap.
Noua organizație este rezultatul implementării legislației sud-coreene recente menite să îmbunătățească situația drepturilor omului sub regimul de la Phenian.

Ministerul Reunificării de la Seul a declarat că Centrul pentru Investigarea și Documentarea Drepturilor Omului în Coreea de Nord își va începe activitatea miercuri.

În conformitate cu o lege intrată în vigoare pe 4 septembrie, Coreea de Sud poate crea arhive și sprijini grupurile civice în vederea expunerii situației critice a drepturilor omului în Coreea de Nord. “Principala sarcină a centrului va consta în anchetarea și centralizarea abuzurilor împotriva drepturilor omului și gestionarea problemelor drepturilor prizonierilor de război deținuți în Nord, ale familiilor despărțite și ale persoanelor răpite”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului reunificării, Jeong Joon-hee, într-o conferință de presă.

Coreea de Nord a reacționat în general la acuzațiile privind încălcarea drepturilor omului calificându-le drept încercări ghidate de Statele Unite de a răsturna conducerea de la Phenian, reamintește Yonhap.