În toate secţiile de calificare a conducătorilor auto (SCCA) trebuie să existe cerinţe şi standarde identice. Solicitarea vine din partea directorilor şcolilor auto, care au participat la o masă rotundă, cu tema „Noua concepţie de reformare a procesului de pregătire şi testare a viitorilor şoferi”, comunică 24h.MD.

Reprezentantul Uniunii Conducătorilor Auto din RM, Oleg Cojocaru, a spus că „în sudul, nordul şi centrul Moldovei, suprafaţa terenurilor, a curţilor şi a garajelor diferă, ceea ce creează probleme”.

„Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor trebuie să realizeze spoturi video în care să fie demonstrată executarea corectă a sarcinilor la examenul de la SCCA, pentru ca instructorii şcolilor auto să ştie cum să instruiască elevii. În şcolile auto există diferite reguli de îndeplinire a sarcinilor”, a spus el.

Potrivit ministrului Vasile Botnari, este destul de uşor de stabilit standarde unice şi de realizat spoturi video, dar există necesitatea acută de a modifica procesul de instruire şi susţinere a examenelor, deoarece situaţia în trafic este catastrofală.

S-a discutat propunerea de a oferi permisul de conducere persoanelor care nu au atins vârsta de 18 ani, cu condiţia că vor urca la volan sub supravegherea unui şofer experimentat.

Ministrul a fost de acord cu opinia directorilor şcolilor auto, potrivit căreia „şoferul începător, până la obţinerea permisului, trebuie să conducă autovehiculul cel puţin un an, deoarece persoanele care au învăţat vara nu au abilități de conducere pe timp de iarnă”.