Coordonarea proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale dintre Republica Moldova și România au fost discutate astăzi la Chișinău, în cadrul reuniunii Grupului comun de lucru în domeniul energiei din cadrul Comisiei interguvernamentale România – Republica Moldova, informează 24h.MD.

În cadrul discuțiilor s-au abordat subiecte ce țin de prelungirea gazoductului Iași – Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova până la Chișinău, iar în România până la Onești. Pe partea de energie electrică s-au discutat acțiunile viitoare privind realizarea primei interconexiuni asincrone, Isaccea – Vulcănești – Chișinău.

De asemenea, vor fi constituite două grupe de experți atât pe dimensiunea gazelor naturale, cât și pe cea de energie electrică, care se vor ocupa de coordonarea lucrărilor de realizare a proiectelor la nivel tehnic, și a unui grup, care va răspunde de componenta investițională.

În cadrul reuniunii, directorii întreprinderilor Moldelectrica și Transelectrica, Ghenadie Dimov și Toni Teau, au semnat Acordul de colaborare în domeniul energiei electrice între două întreprinderi, care presupune lucrări de investiții pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii în sectorul energiei electrice din Republica Moldova, acordarea de asistență tehnică prin punerea la dispoziție de experți și specialiști de înaltă calificare, etc.

Potrivit unui comunicat remis presei, documentul mai stabilește că CNTEE Transelectrica SA și ÎS Moldelectrica vor coopera la implementarea proiectelor privind realizarea lucrărilor complementare interconexiunilor Isaccea – Vulcănești – Chișinău, Iași – Ungheni – Strășeni, Suceava – Bălți, precum și la construcția stațiilor back-to-back pentru fiecare linie în parte.