În perioada 26-28 mai 2016 se va desfăşura vizita oficială a Secretarului general al Francofoniei, Michaelle Jean, la Chişinău, care se încadrează în turneul diplomatic pe care Secretarul general îl realizează în trei state membre cu drepturi depline ale Organizaţiei internaţionale a Francofoniei (OIF) din regiune: Bulgaria, România şi Republica Moldova.

Această primă vizită a Mihaellei Jean la Chişinău este simbolică prin faptul că se desfăşoară în contextul împlinirii a două decenii de la aderarea Republicii Moldova la Francofonia instituţională (1996). Secretarul general se va întâlni cu Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova, Pavel Filip, Prim-ministru, Corina Fusu, ministru al Educaţiei, Monica Babuc, ministru al Culturii, Daniela Morari, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Programul prevede vizitarea expoziţiilor tematice la Biblioteca Naţională şi Muzeul Naţional de Arte, vizitarea Liceului român-francez „Gheorghe Asachi”, universităţii Academiei de Ştiinţe şi a Centrului de reuşită din cadrul Universităţii Tehnice. Michaelle Jean se va întâlni cu liceenii şi studenţii francofoni, pentru a le face cunoscute noile proiecte pe care OIF le propune tinerilor din spaţiul francofon.

Menţionăm că Michaelle Jean este cel de-al treilea Secretar general al Organizaţiei internaţionale a Francofoniei şi prima femeie aleasă în această postură (2014).