În perioada 13-14 iunie 2016,  au loc  runde de negocieri moldo-suedeze, privind proiectul Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Suediei în domeniul aplicării legii, transmite 24h.MD.

La aceste negocieri participă reprezentanţi ai instituţiilor de aplicare a legii din Suedia şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne.

În cadrul întrevederilor, sunt puse în discuţie subiecte ce ţin de asistența Suediei în dezvoltarea conceptului poliției comunitare, care reprezintă unul dintre obiectivele Acordului de  Asociere.

Totodată, în prima zi de negocieri, s-a discutat despre susținerea demersurilor MAI în dezvoltarea comunicării externe a instituției, reieșind din buna experiență împărtășită  de către experții suedezi în cadrul unei activități TAIEX, desfășurate la Chișinău.

Reprezentanţii MAI şi-au exprimat recunoştinţa pentru contribuția Regatului Suediei la implementarea Strategiei de dezvoltare a poliției pentru anii 2016-2020, la fel și Planul de Acțiuni de  aplicare a acesteia,  precum și implementarea Matricei de Suport  Bugetar și a Agendei de Asociere.

În acest context,  părţile au dialogat despre implementarea reformei și alinierea poliției  moldovenești la standardele  europene, instruiri, consultanță și proiecte de asistență dezvoltate, printre care şi succesul programului de mentorat INSPIR-O, inclusiv și crearea unei Asociaţii a femeilor din sistemul MAI.

Cooperarea cu Regatul Suediei reprezintă o prioritate majoră a MAI , în contextul obiectivelor Acordului de Asociere, extinderii parteneriatului durabil de cooperare și identificarea proiectelor bilaterale de colaborare în domeniul afacerilor interne, precum și deschiderea autorităților suedeze în susținerea atingerii performanțelor și progreselor ireproșabile pe dimensiunea dată.

Aceste negocieri se desfăşoară într-o atmosferă constructivă, părţile ajungând la un consens  pe marginea prevederilor din proiectul Acordului examinat.

De asemenea, părţile şi-au exprimat deschiderea pentru semnarea în scurt timp a acestui instrument juridic internaţional vizat.