La sfârșitul lunii iulie, la inițiativa Ministerului Economiei, un grup de experți se va întruni pentru a definitiva proiectul comun al Foii de parcurs, în care vor fi stabilite elementele-cheie ale cooperării comercial-economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă, informează 24h.MD.

Delegația Republicii Moldova, care va pleca, în acest scop, la Moscova, va fi condusă de viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.

Menționăm că decizia de formare a grupurilor de experți pentru elaborarea unei Foi comune de parcurs a fost luată în cadrul ședinței extinse a co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, Octavian Calmîc și Dmitrii Rogozin, care a avut loc în perioada 5-6 iulie, la Chișinău.

Totodată, în contextul în care în mass-media vehiculează interpretări greșite privind sensul și necesitatea elaborării unui asemenea document, Ministerul Economiei vine cu următoarele precizări:

1) Proiectele foilor de parcurs, prezentate reciproc de cele două părți, sunt doar un draft de document cu propuneri unilaterale, care urmează a fi discutate și aprobate;

2) Documentul va fi unul bilateral și va stabili relațiile de cooperare comercial-economică dintre două părți, în diferite domenii, inclusiv energetic, agro-alimentar, transporturi, industrie, etc;

3) Foaia de parcurs, care urmează a fi negociată și semnată, nu presupune revizuirea altor acorduri semnate de Republica Moldova cu UE, CSI, alte organisme internaționale sau regionale.

Amintim că, la început de iulie, Republica Moldova și-a asumat o Foaie de parcurs față de Federația Rusă pentru eliminarea restricțiilor la exportul de mărfuri moldovenești pe piața rusă.

„Foaia de parcurs va cuprinde toate elementele-cheie de colaborare bilaterală pe domeniul economic. În pofida Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, noi trebuie să ne aliniem cu piața din Federația Rusă. Ținem foarte mult la îmbunătățirea legăturilor cu Rusia și la reluarea relațiilor avantajoase și prietenoase cu această țară”, anunța atunci ministrul Economiei.

Foaia de parcurs urmează să fie semnată la sfârșitul acestei luni și, potrivit specialiștilor, va duce la îmbunătățirea relațiilor economice cu Federația Rusă.