Teodor Meleşcanu, propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, a declarat, miercuri, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului, că România şi Republica Moldova se vor reunifica prin aderarea la Uniunea Europeană.

„În legătură cu Republica Moldova, poziţia mea este foarte clară şi simplă. România şi Moldova vor fi ţări care se vor reunifica prin intrarea Moldovei în UE, caz în care toate problemele care privesc frontiera vor fi doar probleme spirituale şi nu probleme reale. (…) Acesta este modul în care văd eu realizarea acestui obiectiv naţional al României”, a spus el.

Meleşcanu a adăugat că România va sprijini evoluţia pro-europeană a Republicii Moldova, prin aspecte concrete. În acest sens, el a menţionat că din împrumutul din 150 de milioane de euro aprobat de Guvernul Ponta până acum a fost acordată o singură tranşă.

„Mai sunt două tranşe care trebuie să fie rapid puse în aplicare şi vom insista pentru acest lucru. Este nevoie ca cetăţenii Republicii Moldova să vadă în mod practic că România e o ţară preocupată de dezvoltarea relaţiilor cu Republica Moldova şi care are în vedere şi creşterea nivelului lor de trai. Tot ce înseamnă construirea de poduri, interconectarea reţelelor electrice, a reţelelor de gaze, toate aceste proiecte sunt menite să dea acest mesaj foarte clar care se va răsfrânge şi asupra vieţii fiecărui cetăţean din Republica Moldova”, a declarat Meleşcanu, citat de Agerpres.

El a adăugat că MAE va acorda un sprijin foarte ferm pentru deschiderea rapidă a biroului NATO la Chişinău.

Teodor Meleşcanu a abordat şi chestiunea implicării României în rezolvarea conflictului transnistrean.

„România nu s-a retras, România a fost scoas din structura care negocia pe problemele Transnistriei. (…) Planuri existente sunt foarte multe, (…) dar în realitate trebuie să existe şi o disponibilitate din partea principalilor jucători din acest domeniu, pentru a găsi o soluţie la problema Transnistriei. Principalii jucători sunt: Federaţia Rusă, Moldova şi Ucraina. Ceea ce putem face şi trebuie să facem mult mai serios este implicarea noastră în troica în care este reprezentată şi UE şi să facem auzită vocea noastră şi ideile pe care le avem în legătură cu rezolvarea conflictului transnistrean”, a precizat el.

În vârstă de 75 de ani, Teodor Meleșcanu a mai fost ministru de Externe în perioada 1992-1996, când relațiile dintre cele două maluri ale Prutului mai degrabă au stagnat. El a mai deținut acest post timp de 8 zile, în 2014, între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale. A demisionat însă după ce zeci de mii de români din diaspora au stat la cozi la secții de votare.