NATO a făcut apel către Rusia să-şi retragă susţinerea pentru separatiştii care controlează estul Ucrainei, în cadrul summit-ului de două zile de la Varșovia, transmite 24h.MD.

„Cerem Moscovei să pună capăt sprijinului politic, militar şi financiar acordat separatiştilor. Toate taberele trebuie să se supună acordurilor de la Minsk. NATO oferă consiliere şi sprijin aplicat pentru a face instituţiile de apărare şi securitate din Ucraina mai folositoare, mai eficiente şi mai responsabile”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Potrivit oficialului, niciodată în istoria Alianţei un stat partener nu a obţinut un sprijin atât de puternic şi substanţial pe termen mediu.

„Numărul consultanţilor NATO în Ucraina va fi sporit, inclusiv prin detaşarea unui coordonator special al Alianţei”, a spus Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

„Subiectul aderării nu este deocamdată pe agendă. Acum ne concentrăm pe mijloacele prin care Ucraina poate atinge standardele NATO”, a completat Jen Stoltenberg.