Partidul Democrat din Moldova a inițiat în 2018 importante proiecte de infrastructură, dar și de reformare a sistemului de salarizare în sectorul public abia după ce a făcut ordine în economie. O spune deputatul democrat Eugen Nichiforciuc, în replică oponentului său de la TVC21, președintelui organizației teritoriale Chișinău a Partidului Acțiune și Solidaritate, Vladimir Bolea.

Reprezentantul PAS l-a acuzat că democrații au venit cu proiecte majore în an preelectoral și l-a întrebat de ce nu le-au implementat în perioada 2016 – 2017.

“Din păcate, situația în care PD a preluat Republica Moldova după guvernarea PLDM, care a fost reprezentată inclusiv de Maia Sandu, era foarte complicată. Mai întâi a trebuit să restabilim economia țării și să facem ordine în structurile puterii, inclusiv la vamă, acolo unde erau multe scheme de corupție. În ultimii trei ani avem deja o creștere economică stabilă, avem prognoze îmbucurătoare pentru anul 2019 și asta ne-a permis să venim cu inițiativa de majorare și să implementăm alte proiecte sociale necesare pentru țară, care nu au mai existat până la guvernarea PD”, a spus Nichiforciuc.

Oponentul său a menționat, în context, că Maia Sandu regretă că nu a fost în stare să majoreze salariile profesorilor, atunci când deţinea funcţia de ministru al Educaţiei.

„De fiecare dată când mergem la întâlnirile cu profesorii, dna Sandu își exprimă regretul că nu a reușit să majoreze salariile pe cadrele didactice pe timpul mandatului său de la Ministerul Educației”, a declarat Vladimir Bolea.
Potrivit statisticilor oficiale, în perioada 2012-2014, când de educație era responsabilă actualul lider al PAS, salariile pedagogilor au crescut cu puțin peste 900 de lei. Asta în timp ce în doar doi ani de la investirea Guvernului Filip, profesorii s-au ales cu majorări de aproape 2000 de lei, iar de la 1 decembrie, lefurile lor vor crește în continuare. Acest lucru este posibil inclusiv datorită investițiilor atrase în economie, care au contribuit la crearea noilor locuri de muncă și acumulări suplimentare la buget.

”Nu știu ce reforme a inițiat dna Sandu, în afară de cea de instalare a camerelor de filmat la examenele de bacalaureat. Prin închiderea școlilor multe salte au rămas pustii, doar că putea fi găsită o altă soluție pentru a nu face acest pas. Prin atragerea investiților în acele localități erau create locuri de muncă, tinerele familii rămâneau în sate și copiii mergeau la școlile din localitățile lor natale. Greșiți când afirmați că în țară nu vin investițiile, doar anul trecut în ZEL au fost investiți peste 100 de milioane de dolari”, a spus Eugen Nichiforciuc.