O delegație a Comitetului Evreiesc American (CEA) va efectua o vizită la Chișinău, pentru a doua oară, la invitația Comunității Evreiești din Republica Moldova (CERM), transmite 24h.MD.

Astfel, în perioada 10-11 iulie,  30 de delegați, inclusiv președintele John Shapiro, directorul executiv David Harris, președintele Consiliului de curatori Matthew Bronfman, precum și alte figuri proeminente ale establishmentului american vor sosi în Moldova.

„Oficialii vor avea întâlniri cu conducerea supremă a țării. În cadrul vizitei se preconizează întrevederi cu președintele țării, Nicolae Timofti, președintele Parlamentului, Andrian Candu, prim-ministrul, Pavel Filip, șefii misiunilor diplomatice, organizațiilor internaționale, precum și reprezentanții societății civile și jurnaliștii”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit președintele CERM, Alexandr Bilinchis, este de importanță majoră faptul că, în cei 110 de ani de existență, CEA a menținut relațiile cu Moldova și va sărbători cea de-a 25-a aniversare a independenței Republicii Moldova.

„De-a lungul anilor, CERM a creat un mediu favorabil pentru evreii din Moldova – aici funcționează cu succes o grădiniță pentru copii, licee, o bibliotecă, pe întreg teritoriul RM au fost inaugurate centre culturale. Comunitatea a realizat o serie de proiecte pentru studiul istoriei și patrimoniului evreilor din Basarabia și Moldova, eternizarea memoriei lor, instalarea monumentelor (peste 40) și a memorialelor (Complexului memorial „Victimele fascismului”)”, a declarat Alexandr Bilinchis, la inițiativa căruia va avea loc vizita delegației CEA.

Precizăm că, luni, 11 iulie, va avea loc un miting cu participarea liderilor CERM, CEA, precum și a reprezentanților statului moldovenesc și ai societății civile. Acesta va avea loc la Complexul memorial „Victimele fascismului” din str. Calea Orheiului, între orele 16:15 și 16:45.

Amintim că, în 2014, a fost semnat Memorandumul bilateral privind cooperarea cu CEA a Comunității Evreiești din RM.