Oamenii legii au demascat o grupare infracțională, specializată în falsificarea actelor oficiale. Liderul grupării, în vârstă de 29 de ani, originar din orașul Ungheni, a fost reţinut pentru 72 de ore, comunică 24h.MD.

Gruparea a fost documentată timp de jumătate de an de către Serviciul de Informaţii şi Securitate în cooperare cu IGP şi Procuratura Generală. Ca urmare, a fost stabilit că mai multe persoane din Republica Moldova, pe parcursul a trei ani, având în calitate de complici cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Ucrainei şi României, confecţionau şi deţineau acte oficiale false.

Astfel, începând cu anul 2012 şi până în prezent, membrii grupării, în complicitate cu angajaţi din cadrul ÎS „CRIS Registru”, Arhiva Naţională a Ministerului Justiţiei, Oficiile teritoriale ale Serviciului Stării Civile şi alte persoane, au creat o filieră infracţională. Aceasta era specializată în obţinerea ilegală de către cetăţeni ai Ucrainei şi Federaţiei Ruse, contra mijloacelor băneşti, a cetăţeniei Republicii Moldova şi României. Actele obţinute în mod clandestin le ofereau oportunitatea cetăţenilor străini să se deplaseze şi să se afle pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile, oficiile şi unităţile de transport ale acestora, au fost depistate şi ridicate laptopuri, computere, telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, registre, ştampile, CD –uri şi carduri bancare, flash-uri, acte oficiale de stare civilă ale cetăţenilor Federaţiei Ruse, Ucrainei, României şi Republicii Moldova.

Actualmente, măsurile speciale de investigaţii şi acţiunile de urmărire penală continuă, în vederea stabilirii circumstanţelor şi identificării tuturor membrilor grupării criminale.

În cazul în care culpabilitatea acestora va fi dovedită, ei riscă privaţiune de libertate de până la 15 ani.