Platforma „Demnitate și Adevăr” a expediat un demers ambasadelor acreditate în RM în care susţine că „regimul oligarhic pregătește o fraudare masivă a alegerilor prezedințiale din 30 octombrie, la etapa întocmirii listelor electorale și tipăririi buletinilor de vot”, precizînd că şi anterior a venit cu atenţionări în acest sens.

„Dovada că temerile expuse nu au fost întîmplătoare și sterile a venit chiar din partea Comisiei Electorale Centrale, care a anunțat că numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 22 august 2016, este de 3 237 032. Potrivit logicii CEC, numărul alegătorilor în Republica Moldova creşte constant. În 2005 erau 2,3 milioane de alegători; în 2014 – 2,8 milioane, iar în 2016 –  deja 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot. Şi asta în condiţiile în care fenomenul migraţional a luat amploare, zilnic părăsind țara 106 oameni, conform Organizației Națiunilor Unite. Este critică și situația demografică, mortalitatea fiind mai mare decît natalitatea în proporție de 6 la 5, după cum atestă rapoartele internaționale”, susţine PDA.

Formaţiune face referire şi la experți independenți, care „consideră că cifra reală a populației stabile din RM este aproximativ de 2,5 milioane”. „Respectiv, numărul real al alegătorilor este de circa  2 milioane. Deci, diferența dintre această cifră și cea „oficială” prezentată de CEC constituie peste 1 milion  de cetățeni, adică cca 50% din numărul de alegători. Iată cum guvernarea vrea să se mențină la putere”, se spune în demers.

PDA consideră „imperios necesar conjugarea eforturilor societății civile și a partidelor de opoziție pentru a cere guvernării să revadă de urgență Registrul de Stat al Alegătorilor și să excludă  milionul de „suflete moarte” din lista votanților”.

Formaţiunea face apel la OSCE, organizațiile internaționale și partenerii de dezvoltare „să exercite presiuni asupra regimului pentru a curma fraudarea de proporții a alegerilor prezidențiale”.